top of page

Forebyg sommerens hudirritationer i vinterhalvåret

Hvordan kan vi hjælpe hesten?

Af Louise Pedersen, Hestezonen.dk

Nogle hesteejere oplever hver sommer at deres heste får hudirritationer og klør sig. For nogle af hestene bliver det værre og værre for hvert år der går. En fælles betegnelse for disse heste er at “selv diagnosticere” at de har sommereksem. Det er dog ikke alle heste der klør sig om sommeren, der har ægte sommereksem. 

 

Ægte sommereksem er en allergisk reaktion der kommer til udtryk ved kløe, særligt i man og hale. Men en hest med sommereksem kan blive nærmest desperat efter at klø sig hvor end den kan komme til det på sin krop. Ægte sommereksem skyldes en allergisk reaktion udløst af spyttet fra 2-3 mm store blodsugende hunmitte ( culicoides spp). Diagnosen kan stilles af dyrlægen, der kan lave allergitests og undersøge blodets indhold af antistoffer.

 

Og så er der hudirritationer og kløe om sommeren, der kan skyldes alt muligt andet. Nogle gange skyldes det ubalancer i foderplanen, der ikke er blevet taget hånd om i tide. Mineralmangel/- ubalancer kan give hudproblemer. 

 

Påvirker fodringen hudlidelser?

Det er meget relevant at spørge sig selv, om “kløe hesten” påvirkes af noget i dens foderplan. Her er det utroligt vigtigt at du forholder dig til, at hver hest er individuel og har forskellige “ting i bagagen”. Derfor kan den foderplan der fungerer for den ene hest, have en begrænset effekt hos en anden hest. Det er derfor vigtigt, at du søger individuel og faguddannet rådgivning, for at få hjælp til din “kløe hests” foderplan.

Det er absolut værd at se på nogle af de næringsstoffer der er relevante for hestens største organ, nemlig dens hud. Der er flere der er relevante. Blandt andet omega 3 fedtsyrer, der styrker cellernes membraner. Men det er vigtigt ikke kun at se på et enkelt næringsstof, men foderplanen som helhed.

 

Fodring der optimerer huden

For at have en hest med en stærk hudbarriere, er det vigtigt at der er i balance i dens fordøjelsessystem. Stivelse kan skabe ravage hos nogle heste, så skær det ned til et minimum. Det grønne grovfoder bør være omdrejningspunktet i enhver hests foderplan. Vælg noget der ikke er sprøjtet, og som har en høj hygiejnisk standard. Altså noget der ikke støver! Vælg evt. et kunsttørret produkt - og vælg gerne noget med mange forskellige græsser. Det er alfa og omega at starte med at have fokus på fordøjelsen, da det er her næringsstofferne optages. En dårlig fordøjelse er altså lig med et dårligt optag af næringsstoffer. 

 

Når du har styr på, at din hest har en sund fordøjelse, kan du gå ind og se på foderplanens indhold af specifikke næringsstoffer. Her er det vigtigt at mineralerne grundlæggende er i balance. Når det er sagt er der særligt et mineral, der er meget relevant for heste med hudproblemer, nemlig zink!

 

Derfor er zink relevant

Zink er et mineral der indgår i over 200 forskellige processer i hestens krop, og som har en stor betydning for alt det der “er uden på hesten”: Hud, pels og hove.

Fordi zink indgår i så mange forskellige processer er det også et af de mineraler, der let kommer i underskud. Særligt hvis der er, eller har været, “hul på huden” (fx efter kløe) er det en kilde til at hesten kan få et lavt niveau af zink i kroppen. Det skyldes at zink forekommer i relativt store mængder i sårvæske. Dette ses også ved heste som fx. Har døjet meget med muk.

Det der er lidt vanskeligt med zink er, at det kan tage lang tid (faktisk op mod et-to år) at genoprette zink niveauerne hos en hest. 

Så har du en hest der klør sig hver sommer er det måske en god ide, at få set på dens samlede

foderplan, og ikke mindst zink-tildeling, i vinterhalvåret og forårsmånederne. 

 

Et lille ekstra bonusfact: I stort set alle zinkprodukter er der tilsat kobber. Dette skyldes at der skal

være kobber til stede for at hesten kan optage zink. 

shutterstock_1319911073 [Konverteret].pn
bottom of page