top of page

Antioxidanter og frie radikaler

Hvad er det?

Af Trine Lauritzen, PBA i Jordbrugsvirksomhed

Du har sikkert hørt at hesten skal have antioxidanter igennem sit daglige foder, og at den blandt andet kan få det fra E-vitamin og hyben? Måske har din hest haft lidt spændinger i musklerne, og du har fået af vide at du skulle købe ekstra E-vitamin til den eller en anden form for antioxidant? Det hele hænger sammen med at antioxidanter afhjælper det vi kalder frie radikaler, som hesten bl.a. danner under sin daglige træning.

Som tidligere skrevet så dannes der frie radikaler, når hesten trænes, eller når den udsættes for stress. Her har cellerne nemlig et forhøjet energibehov. Mængden af ilt stiger ligeledes i blodet pga. hestens vejrtrækning, hvilket også er med til at danne en forhøjet produktion af frie radikaler.

De frie radikaler er kort fortalt atomer, der mangler en elektron i et eller flere af sine elektronpar. De dannes, når hestens foder (kulhydrater, fedt og proteiner) skal nedbrydes og omdannes til en energi, hesten kan bruge. For at disse næringsstoffer kan nedbrydes, skal de bruge ilt, og det er under denne proces, at nogle af iltmolekylerne bliver omdannet til frie radikaler. 

De frie radikaler, som mangler en eller flere elektroner, vil derfor prøve at "stjæle" elektroner fra andre elektronpar. 
Problemerne kan opstå, når den frie radikal kan finde på at tage elektroner fra livsvigtige atomer i hestens krop. Det kan betyde for tidlig aldring, nedsat ydelse eller præstation, alt efter om den frie radikal angriber protein- eller fedtmolekyler. Herunder ser man også ofte muskelspændinger.

Det er derfor vigtigt, at hesten tilføres antioxidanter, da disse går ind og virker som elektroner. 

Alle heste har et behov for antioxidanter. Dog har heste i arbejde et forøget behov, og det

kan derfor være en fordel at tilføre dem ekstra antioxidanter. Der findes i dag flere

forskellige tilskud og fodertyper som har et særligt fokus på antioxidanter. Hos HorseLux

er der tilsat ekstra E-vitamin i størstedelen af vores foder, men der er yderligere fokus på

antioxidanter i produkterne HorseLux Perform, HorseLux Gurkemeje+Melon, HorseLux Elektrolyt,

samt i HorseLux E-vitamin.

shutterstock_1319911073 [Konverteret].pn
bottom of page